Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Ξέχασα ή Έχασα τον κωδικό εισόδου μου για το Ubuntu -Linux»

    Στο σημερινό φθινοπωρινό μας άρθρο φίλοι και συνοδοιπόροι μου Ubuntures θα αναφερθώ σε ένα πρόβλημα που μπορεί , κάποια στιγμή να βρεθούμε.Πάντως εγώ το έπαθα παλιότερα γιαυτό και το άρθρο,γιατί χειμώνα καλοκαίρι και με το ίδιο μυαλό τα  «έπαιξε» χα χα!!!
  Θα αναφερθώ σε ένα σημαντικό θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε με το λειτουργικό του Υπολογιστή μας, δεν θα φταίει αυτό αλλά το δικό μας μυαλό που ξέχασε τον κωδικό για την είσοδο στο σύστημα.


Κάθεστε λοιπόν στο γραφείο σας η στο Laptop σας το ανοίγεται και βάζετε τον κωδικό και βλέπετε το μήνυμα  «Λανθασμένος Κωδικός».Φτου σκέφτεστε πάτησα λάθος κανα πλήκτρο γαμώ τι ,πληκτρολογείτε και ξανά τα ίδια ,αρχίζουν και σας ζώνουν τα φίδια ,σας λούζει κρύος ιδρώτας , τα νεύρα σας αρχίζουν και τεντώνουν σιγά σιγά.Μετά από κάποιες προσπάθειες ΔΕΝ θυμάστε τον κωδικό   αφού βέβαια έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς που χρησιμοποιείται κατά καιρούς .

Καταρχάς αν έχετε «κρυπτογραφήσει» τον προσωπικό σας φάκελο /home τότε απλά την κάτσατε την βάρκα όπως την είχα κάτσει και εγώ.

Πρώτα θα αναφέρω την περίπτωση που δεν έχουμε κρυπτογραφήσει τον προσωπικό μας Ubuntu - Linux φάκελο /home. 

Αφού έχουμε εξαντλήσει κάθε πιθανό συνδυασμό για τον ξεχασμένο μας κωδικό κάνουμε τα εξής :
Σβήνουμε τον υπολογιστή μας ηρεμούμε για λίγο και πατάμε το πλήκτρο για να εκκινήσουμε τον υπολογιστή μας.
Όταν θα φτάσουμε στο Grub δηλ. στην επιλογή για το πιο λειτουργικό σύστημα θέλουμε να εκκινήσουμε Ubuntu η Windows (Φτου) θα επιλέξουμε την επιλογή όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω «Λειτουργία Ανάκτησης ».


1
Εδώ να αναφέρω ότι σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται το Grub θα πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο Shift αλλά και θα επανέλθω πιο αναλυτικά σε άλλο άρθρο για το Grub.

Αφού θα επιλέξουμε την «Λειτουργία Ανάκτησης» μετά από λίγο θα δούμε την παρακάτω εικόνα όπου και θα πρέπει να επιλέξουμε την προτελευταία επιλογή που είναι «root   Μεταφορά σε γραμμή εντολών Διαχειριστή».  


2
Αφού μεταφερθούμε τότε θα πληκτρολογήσουμε την παρακάτω εντολή:

mount -o rw,remount   ή    mount -rw -o remount  (Και τα δύο ίδια είναι)

Αν δεν πληκτρολογήσετε την παραπάνω εντολή Δεν θα μπορείτε να κάνετε κάποια αλλαγή στο σύστημα.Η παραπάνω εντολή μας δίνει το δικαίωμα να μπορούμε να  γράψουμε στο σύστημα εκτός από να το διαβάσουμε.

Δείτε και την εικόνα παρακάτω
3

Στην συνέχεια θα πληκτρολογήσουμε:
passwd  <Το username σας>  και πατάτε Enter δηλ.   passwd Test.

Δείτε και την παρακάτω εικόνα που ακολουθεί.

(Σε αυτό το σημείο να αναφέρω ότι όταν θα πάτε να πληκτρολογήσετε τον καινούριο σας κωδικό, ο κέρσορας θα αναβοσβήνει και δεν θα βλέπεται κάτι στην οθόνη να τυπώνεται όταν θα πληκτρολογείται.Βάλτε τον επιθυμητό κωδικό και συνεχίστε).

4
Με την παραπάνω εντολή θα μας ζητήσει το καινούριο passwοrd όπου και θα πρέπει να το σημειώσουμε κάπου μην τυχόν και πάθουμε πάλι τα ίδια πατάμε Enter και μας ξαναζητά να ξαναδώσουμε πάλι το καινούριο password.

5
Και εδώ τελειώσαμε με την αλλαγή του password.Κάνουμε επανεκκίνηση και βάζουμε πλέον τον καινούριο μας κωδικό!!!!

Αλλά προσοχή εδώ για αυτούς που έχουνε τον φάκελο /home κρυπτογραφημένο Μην κάνετε επανεκκίνηση συνεχίστε και διαβάστε να δείτε παρακάτω.

Για κάποιον που ο φάκελος /home είναι με κρυπτογράφηση.

Τώρα αν όμως στην εγκατάσταση του Ubuntu όταν την κάνατε ,έχετε τον προσωπικό σας φάκελο κρυπτογραφημένο όπως τον είχα και εγώ, τότε αμέσως μετά και την δεύτερη εισαγωγή του κωδικού θα πρέπει να πληκτρολογήσουμε και την παρακάτω εντολή,  γιατί αν δεν το κάνουμε το βήμα αυτό και προχωρήσουμε στην επανεκκίνηση τότε ,όταν θα εμφανιστεί στην οθόνη μας η είσοδος για το σύστημα και βάλουμε τον κωδικό τον καινούριο τότε θα προσπαθεί να μπει ,αλλά δεν θα μπαίνει και θα μας εμφανίζει πάλι την οθόνη για την είσοδο στο σύστημα.

Αυτό γίνεται γιατί ο φάκελος μας /home που είναι κρυπτογραφημένος έχει ακόμα τον παλιό κωδικό και είναι κλειδωμένος και όταν εμείς πληκτρολογούμε τον καινούριο κωδικό για την είσοδο στο σύστημα παρουσιάζεται αυτό το μικρό προβληματάκι που λύνεται με την παρακάτω εντολή.


ecryptfs-rewrap-passphrase /home/.ecryptfs/$USER/.ecryptfs/wrapped-passphrase


Εδώ τελειώσαμε ελπίζω να τα καταφέρετε και να σας βοήθησα με το άρθρο μου.
Δεν φέρω καμία ευθύνη για τυχόν λάθη που θα κάνετε αν κάνετε.Δεν είμαι δίπλα σας να βλέπω τι πληκτρολογείτε.

Παράπονο:Άφήστε και κανένα σχόλιο αν σας βοήθησα βρε παιδιά να χαρώ και εγώ λίγο να γελάσει το χειλάκι μου χα χα τι λέω ο άτιμος μεσημεριάτικα!!!  

8 σχόλια:

  1. Κατ' αρχην συγχαρητηρια γιατι λες οτι και ολοι οι υπολοιποι αλλα με τη διαφορα οτι τα λες κατανοητα.Τουλαχιστον για μενα που ειμαι καινουριος στα Ubuntu.
    Το προβλημα μου ειναι οτι ενω εκανα ακριβως τη διαδικασια, οταν δωσω για δευτερη φορα το νεο password μου γραφει το εξης: Σφαλμα στο χειρισμο τεκμηριου ποιστοποιησης. Εχεις ιδεα τι μπορει να συμβαινει?

    Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε μου.

    Τώρα όσον αφορά για το πρόβλημά σου: Μήπως δεν έκανες κάτι σωστά;;;Το καινούριο password το έχεις δώσει σωστά;;;Ο φάκελος του /home είναι κρυπτογραφημένος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδη το ιδιο μου εβγαζε και εμενα ειναι θεμα της εντολης να γραφτη σωστα!!!!!

    Ευχαριστω φιλε μου με εσωσες με τις οδηγιες ,εγραφα την εντολη λαθος τοσο καιρο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ευχαριστω φιλε αλλα οταν φτανω στο νεο κωδικο δεν γραφει το πληκτρολογιο τι συμβαινει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να ρωτήσω κάτι:Έχεις κάνει την παραπάνω διαδικασία,άλλαξες τον κωδικό σου,πληκτρολόγησες καινούριο και όταν έκανες επανεκκίνηση τον υπολογιστή σου και δεν μπορείς να πληκτρολογήσεις τίποτα στην οθόνη σύνδεσης στο λειτουργικό ;;Πιο λειτουργικό έχεις;;

      Διαγραφή
    2. Γεια σασ και παλι, εκανα την πανω διαδικασια αλλα οταν φτανω εκει που λεει εισαγετε νεο κωδικο unix απλα δεν γραφει το πληκτρολογιο εχω το 11.04 ευχαριστω και παλι.

      Διαγραφή
    3. Καταρχάς φίλε μου θα ήθελα να σου γνωστοποιήσω ότι το Ubuntu 11.04 που έχεις στο σύστημα σου έχει πάψει να υποστηρίζεται σε ενημερώσεις απο την κοινότητα οπότε σου συνιστώ να εγκαταστήσεις την καινούρια έκδοση την 12.04 LTS που έχει υποστηρίζεται μέχρι το 2017 αλλά και είναι και πιο σταθερή!!!Τώρα στο πρόβλημά σου έτσι την είχα πατήσει και εγώ την πρώτη φορά όταν δεν θυμόμουν τι κωδικό είχα βάλει.Όταν θα σου πεί να εισάγεις τον «Νέο κωδικό Unix» πληκτρολόγησε τον κωδικό που θέλεις δεν σου εμφανίζει αυτό που γράφεις αλλά και ούτε και κάποιο αστεράκι βάλε τον κωδικό και πάτα Enter και θα σου προτείνει να πληκτρολογήσεις πάλι τον κωδικό!!!
      Ελπίζω να βοήθησα στο πρόβλημα σου.Να εγκαταστήσεις την έκδοση 12.04 του Ubuntu και θα περιμένω νέα σου και οτιδήποτε άλλο θέλεις και μπορώ να σε βοηθήσω εδώ θα είμαι!!!

      Διαγραφή
  5. euxaristoume file gia th voh8eia kai thn ekma8hsh. Kalh synexeia!

    ΑπάντησηΔιαγραφή